Ge neo Epixirin Logo

Βραβεία 2022

Εμπορικές Επιχειρήσεις

Το βραβείο για τις Εμπορικές Επιχειρήσεις απονέμεται στον κο Γιώργο Θεοδότου

O Γιώργος Θεοδότου σπούδασε Business Management και Marketing στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου. Βρίσκεται στη θέση του CEO των Υπεραγορών Αλφαμέγα από τον Οκτώβριο του 2020.

Από το 2011 μέχρι το 2020 διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διευθυντής των Υπεραγορών Αλφαμέγα, αποκτώντας εκτεταμένη εργασιακή εμπειρία στον τομέα του λιανικού εμπορίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής για την επέκταση και ανάπτυξη της εταιρείας.

Η πορεία του στις Υπεραγορές Αλφαμέγα ξεκίνησε από την ηλικία των 15 χρονών. Πέρασε από διάφορες θέσεις εργασίας στα καταστήματα Αλφαμέγα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί ως στοιβαδόρος, βοηθός ταμίας και βοηθός στα γραφεία, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις και την απαραίτητη τριβή για τον τρόπο λειτουργίας όλων των κρίκων της αλυσίδας στο λιανικό εμπόριο.

Με τον Γιώργο Θεοδότου στη θέση του διευθυντή των Υπεραγορών και υπό την καθοδήγηση του κ. Ανδρέα Παπαέλληνα, η εταιρεία κατόρθωσε να κυριαρχήσει στο κυπριακό λιανεμπόριο και μάλιστα σε μια περίοδο δύσκολη για την κυπριακή οικονομία.

Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα διαθέτουν σήμερα ένα δίκτυο 19 καταστημάτων, καθώς και το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα αλυσίδας υπεραγορών στην Κύπρο.

Το βραβείο απένειμε ο κ. Παναγιώτη Σεντώνας, Επίτροπος του Πολίτη.

Βιομηχανικές Επιχειρήσεις

Το βραβείο για τις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις απονέμεται στον κ. Αλέξη Πετρίδη

Ο Αλέξης Πετρίδης είναι συνιδρυτής στην DIAS Customs EV Conversions η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, μετατρέπει οχήματα σε ηλεκτρικά και παρέχει υπηρεσίες επιδιόρθωσης ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης εξειδικεύεται στην κατασκευή μπαταριών λιθίου και λειτουργεί το 1ο επαγγελματικό εργαστήρι κατασκευής μπαταριών λιθίου στην Κύπρο.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν εκτελέσει πάνω από 30 μετατροπές οχημάτων, κατασκευάσει δεκάδες πρωτότυπες συσκευές και έχουν εκτελέσει πάνω από 500 επιδιορθώσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης με πελάτες από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν κατασκευάσει εξ ’ολοκλήρου ένα ηλεκτρικό μοτοποδήλατο και έχουν φτιάξει το σύστημα μπαταρίας για τον μικροδορυφόρο του Πασκάλ English School που έχει φτάσει στο διάστημα.

Ο Αλέξης σπούδασε Ηλεκτρολόγος και Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο University of Bath με μεταπτυχιακά στα Ενεργειακά συστήματα και στην τεχνολογία Πυρηνικής τεχνολογίας από το University of Manchester στην Αγγλία.

Έχει εργαστεί σε έργα πυρηνικών εγκαταστάσεων, κλίμακας πολλών δισεκατομμυρίων όπως την Sellafield Ltd και την EDF Energy. Στην EDF Energy, διαχειριζόταν την κατασκευή των συστημάτων μπαταριών, τα συστήματα ραδιοανίχνευσης και γεννητριών του Hinkley Point C, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού υπό κατασκευή στην Αγγλία.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στην Κύπρο, και έχει θέσει ως στόχο μαζί με τον συνάδελφο του Γιάννη τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτροκίνησης στη χώρα.

Το βραβείο απένειμε ο κ. Παναγιώτης Παπαφιλίππου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των βραβείων Γε΄νέο Επειχειρείν Κύπρου. Υπηρεσιών

Το βραβείο για τις Υπηρεσίες απονέμεται στον κ. Φρίξο Λάρκο

Ο Φρίξος Λάρκος είναι απόφοιτος του London Business School με μεταπτυχιακό στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση και πτυχίο Οικονομικών από το πανεπιστήμιο του Surrey.

Ενώ δούλευε σε μία προσφορά για το Equity Fund της Κύπρου το 2020 και μέσω της έρευνας αγοράς που είχε κάνει, ήτανε φανερό ότι υπήρχε ένα σημαντικό κενό χρηματοδότησης στην αγορά το οποίο παρέτρεπε την ανάπτυξη καινοτόμων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βλέποντας την επιτυχία άλλων ιστοσελίδων crowdfunding (συμμετοχικής χρηματοδότησης) στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων σε χώρες όπως το Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, πίστεψε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει και την Κυπριακή αγορά.

Έτσι, μαζί με τον συνιδρυτή και παιδικό του φίλο, Δανιήλ Κουδουνά, ξεκίνησαν την ανάπτυξη της πρώτης επενδυτικής πλατφόρμας crowdfunding στην Κύπρο, την Crowdbase. Το crowdfunding είναι μια νέα πρακτική χρηματοδότησης ενός έργου, ιδέας ή επιχείρησης, που συνήθως λαμβάνει χώρα μέσω διαδικτύου.

Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν μικρά χρηματικά ποσά από το πλήθος, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το εν λόγω έργο, ιδέα ή επιχείρηση.

Νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επίσης και έργα ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας με κοινωνικό αντίκτυπο, έχουν πλέον στα χέρια τους ακόμη μια επιλογή χρηματοδότησης, είτε ψάχνουν επενδυτές ιδίου κεφαλαίου είτε χρέους.

Αφετέρου, οι μικροεπενδυτές μπορούν να επενδύσουν σε οποιαδήποτε καμπάνια μέσω της πλατφόρμας, με ελάχιστο ποσό επένδυσης τα €100.

Το βραβείο απένειμε ο κ. Παναγιώτης Καγιάς, Ιδρυτής του θεσμού των βραβείων Γε΄νέο Επιχειρείν.

  Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις

Το βραβείο για τις Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις απονέμεται στον κ. Θεόδωρο Μίτσιγκα

Ο Δώρος Μίτσιγκας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1986 και είναι απόφοιτος του Λανιτείου Λυκείου Β.

Σπούδασε Politics with International Studies (BA) στο Πανεπιστήμιο του Surrey και κατέχει μεταπτυχιακό Modern European Studies (MA) από το University College London (UCL) του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus ολοκληρώνοντας πρόγραμμα σπουδών Political Science (MA) από το University of Copenhagen.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κοπεγχάγη αναλαμβάνοντας τη θέση του Συμβούλου Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2013 εργάζεται στη ναυτιλιακή / πετρελαϊκή εταιρία Monjasa, που κατά κύριο λόγο ασχολείται με προμήθειες και εμπόριο καυσίμων πλοίων με στόλο 25 δεξαμενόπλοια.

Το 2016 ιδρύει την κυπριακή εταιρία Monjasa LTD με όραμα την εξέλιξη αυτής σε κεντρικό γραφείο της Μεσογείου, αλλά και την ανέλιξη της ως εταιρεία-υπόδειγμα σε τοπικό επίπεδο.

Από το 2018, λειτουργεί ως Γενικός Διευθυντής της Μεσογείου για το Monjasa Group, έχοντας κάτω από την εποπτεία του τη λειτουργία των γραφείων σε Κύπρο καθώς και του παραρτήματος στην Ελλάδα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου γενικότερα.

Σε αυτά τα χρόνια κατάφερε να χτίσει μια σταθερή και ανοδική πορεία ανάπτυξης προσωπικού δημιουργώντας πάνω από 20 καινούριες θέσεις εργασίας σε 5 χρόνια με ευκαιρίες ανέλιξης προάγοντας συνολικά 7 συναδέλφους ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην εταιρία είναι τα 31 έτη.

Παρείχε περαιτέρω, ξεκάθαρο πλάνο ανάπτυξης γύρω από τους πυλώνες εργασίας της εταιρίας με γνώμονα τις αρχές και αξίες που διέπουν την εταιρία, σεβασμός, φιλοδοξία, επιχειρηματική περιέργεια και χαρά στην εργασία.

Ως αποτέλεσμα, η Monjasa LTD παρουσιάζει αύξηση κύκλου εργασιών ανά έτος της τάξης του 20%, ενώ το 2022 το ποσοστό αναμένεται να φτάσει το 60% με ετήσιο τζίρο πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Το βραβείο απένειμε η κ. Θάλεια Πολυδώρου Αντωνίου, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Αποδήμων Κυπρίων.

Έρευνας Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Το βραβείο Καινοτομία/Έρευνα/Τεχνολογία απονέμεται σε τέσσερις λαμπρούς νέους

  1. Στον Αλέξη Πάντζιαρο
  2. Στην Μαρία Τερζή
  3. Στην Άρτεμις Κοντού
  4. Στην Λίζα Χαραλάμπους

Αλέξης Παντζιαρος

Ο Δρ. Αλέξης Πάντζιαρος είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Coffe-Eco με έδρα τη Πάτρα.

Η Coffe-Eco συλλέγει και επεξεργάζεται υπολείμματα καφέ espresso για την παραγωγή πρώτων υλών για προϊόντα καλλυντικών, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και προϊόντα πλαστικού.

Παράλληλα είναι στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας εκπαίδευσης Morphoses και της εταιρίας μάρκετινγκ Blue Rocket οι οποίες εδρεύουν στο Λονδίνο και Αθήνα αντίστοιχα. Έχει προϋπηρεσία ως σύμβουλος βιωσιμότητας στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας της Ελλάδας και άλλες Ελληνικές εταιρίες.

Ο Δρ. Αλέξης Πάντζιαρος κατάγεται από την κατεχόμενη Φυλλιά και το Ξερό και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Περιστερώνα της επαρχίας Λευκωσίας.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία πήγε για σπουδές στη σχολή χημικών μηχανικών του πολυτεχνείου της Πάτρας όπου και παρέμεινε για 10 χρόνια ολοκληρώνοντας το πτυχίο, μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του ως χημικός μηχανικός με εξειδίκευση την επεξεργασία αγροτοβιομηχανικών υπολειμμάτων με σκοπό τη παραγωγή και εμπορευματοποίηση νέων προϊόντων.

Πιστεύει πως η καινοτομία μέσω της βιωσιμότητας σε όλες τις αγορές είναι μονόδρομος και επιβάλλεται πλέον από τη νέα αγοραστική δύναμη η οποία ονομάζεται Gen-Z.

Το βραβείο απένειμε η κ. Άντρη Προδρόμου, Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων της Κύπρου (JCI). 

Δρ Μαρία Τερζή

H Μαρία Τερζή είναι συνιδρύτρια και CEO της Malloc στην οποία είναι υπεύθυνη για την εταιρική διακυβέρνηση και την καθοδήγηση των στρατηγικών που θα οδηγήσουν την εταιρεία στην επίτευξη των στόχων της.

Κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Lancaster στη μηχανική μάθηση και τα συστήματα συστάσεων με υποτροφία από το κρατικό Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών  της Αγγλίας (EPSRC).  Έχει δουλέψει στην εταιρεία Google ως μηχανικός λογισμικού και έχει σειρά δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε ακαδημαϊκά συνέδρια. 

Το 2017 έχει επιλεγεί ως φιναλίστ των παγκοσμίων βραβείων Women Techmakers για την αριστεία στις ακαδημαϊκές της σπουδές και την εθελοντική της δράση στον τομέα της τεχνολογίας και της επιστήμης. Έχει επίσης βραβευτεί από την Google και το Royal Society of Arts με πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς πληροφορικής, και έχει τιμηθεί ως Scholar in Secure and Private AI από την Facebook.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο, η Μαρία εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΊΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου και εξακολουθεί να διδάσκει ανάπτυξη λογισμικού στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι έντονα ενεργή στην προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογίας και του προγραμματισμού στην Κύπρο και είναι εθελοντικά οργανωτικό μέλος στο hack{cyprus}. Είναι επίσης εθελοντικά, αναπληρώτρια γενική έφορος στο Σώμα Κυπρίων Οδηγών – την εθελοντική οργάνωση στην Κύπρο για την ενδυνάμωση των κοριτσιών.

Η Μαρία έχει διακριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα από την Καμπάνια Faces of Europe, τόσο για την συνεισφορά της στην πλατφόρμα αναφορών COVID-19 με την ομάδα του ΚΟΙΟΣ, όσο και ως συνδιοργανώτρια του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού #EuVsVirus Hackathon μαζί με το hack{cyprus} για την τεχνολογική στήριξη της Ευρωπαϊκής αανάκαμψης από την έξαρση του κορωνοϊού́.

Έχει επίσης διακριθεί με την ομάδα της στο ΚΟΙΟΣ με το Cyprus Innovation Award για υλοποίηση πλατφόρμας για αυτοματοποιημένη χρήση drones σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και με το Cyprus Entrepreneur-ship Award 2020 με την startup Malloc για την εφαρμογή για προστασία δεδομένων σε κινητές συσκευές.